Di Mulakan dengan...

Di Mulakan dengan...

Monday, May 28, 2012

RESEPI PAGODA


  • bahan-

    1 kilo tepung gandum
    Segengam udang kering (dikisar)
    4 sudu besar cili kering @ serbuk cili
    Garam secukup rasa
    1 kiub pati ayam
    5 tangkai daun kari (3 tangkai buat goring, 2 tangkai dihiris halus)
    1 sudu besar serbuk ketumbar
    1 sudu besar serbuk jintan halus
    1 sudu besar minyak masak (dipanaskan)
            Minyak untuk mengoreng      

        1.      Campurkan semua bahan , masukkan air sikit2 dan
                uli sebati hingga doh    tidak melekat tangan. 
          2.     Rehatkan doh 10-15min
          3.     Bulatkan doh kecik2 dan leperkan dgn guna mesin mee saiz ketebalan "7"
          5.     Kemudian gelek pulak kat bhagian mi besar. Buat sampai habis
         6.     Goreng guna api sederhana sampai keperangan. Siap.












    tada..suda siap untuk dihidangkan,,,,
    selamat mencuba.


         

No comments: